dimecres, 27 de març del 2013

REFLEXIÓ SOBRE EL MOMENT DE L’ARRIBADA ( activitat mòdul 3).


Reflexionant, donant una visió més profunda i contrastant amb la teoria, puc dir que és important, que hi hagi una bona arribada i acollida. Ja que ens pot beneficiar i ajudar al llarg de la jornada, però sobretot ajuda als infants a estar més segurs.
Hem de recuperar el valor de lo quotidià, per molt que la seva aparença sigui senzilla perquè cada moment és important i educatiu. Aquest instant ens pot oferir grans oportunitats i aprenentatges tant pels infants i els mestres.
L’arribada de l’infant a l’escola, el fet d’acomiadar-se del familiar que l’acompanya i d’iniciar la seva jornada al centre, és un moment que té una gran influència en el dia a dia.
És un dels moments claus del dia, en què es porten a terme les rutines és l’arribada a l’escola. Un instant molt important emocionalment per l’infant, ja que es dóna la separació de la família i això repercuteix en la seva manera d’estar i de començar el dia.
Segons Prado Paz, M. que és educadora infantil i social, ens diu que els mestes hem de desenvolupar una série de destreses i competències. Una d’elles és la competència relacional, que tot mestre ha de tenir per tal de cobrir les necessitat dels docent que es presenten dia a dia. Aquestes destreses ens serveixen per relacionar-nos amb els infants, familíes, mestres, etc. com també ens ajuden a entendre i a respectar a cada subjecte. D’aquesta manera podem atendre a les necessitats de cada persona, respectant l’ètica professional de cadascú. Per tant, tot aquest procés requereix un gran aprenentatge, on els mestres han d’anar adquirint un nivell d’empatia, extroversió, compromís, responsabilitat i perspicàcia professional.
Com a mestres, hem d’acollir als infants i familiars d’una manera propera, càlida i familiar. Ja que cada infant i família ho viu d’una manera diferent, amb preocupació, alegria, nervis etc. Ja que es produeix una separació entre familia-infant. Per tant hi ha que tenir especial tacte amb aquest procés. Una bona manera de rebre a l’infant és posar-se a la seva alçada, per tal de crear un vincle més proper. Això ens ajuda a fer la primera pressa de contacte, visual, corporal i verbal. Ha de ser un moment relaxat i de confiança en el que es sol donar un diàleg amb la família i aquest fet és important pel infant, ja que es crea un vincle entre famíla-infant-mestre.
Per tant hi ha que prepara les condicions per poder estar tranquils, atendre a cada infant i família quan arriba. Seria convenient que  l’entrada fos gradual, ja que facilita el procés pensant amb una flexibilitat horària. Això ens dóna temps per atendre millor els infants i als familiars, sense aglomeracions, poder parlar tranquil·lament, escoltant les seves preocupacions i neguits, explicant per exemple a quina hora el vindran a cercar, qui el vindrà a cercar, com va passar el dia, etc.
Després d’aquest moment, ve el retrobament o la rotllana amb el grup-classe. Un moment on es conversa, observem si tots els companys han vingut a classe, explicam les coses que ens interessen, etc.
És un moment familiar i càlid, on tothom es sent acollit, identificat i valorat en la seva totalitat.

He utilitzat aquestes dues competències, perquè he fet una recerca intentant contrastar i justificant la realitat amb la teoria. Com també, he identificat les meves creences i contrastat amb  els marcs teòrics.
2.2 Identifica les pròpies creences i concepcions; contrasta les creences personals amb les pràctiques i activitats que observa al centre
4.1Identifica els marcs teòrics que justifiquen o qüestionen les pràctiques que es duen a terme a l’aula.

Bibliografia
Guix d’Infantil | núm. 59 | gener 2011 

divendres, 15 de març del 2013

COM TREBALLAR LES MEVES COMPETÈNCIES


Gràcies al DAFO, he pogut observar i analitzar les meves competències d’una manera més profunda, dins un context, que és l’escola. Les tasques que hauria de millorar refent a la meva actuació dins l’aula són diverses. En primer lloc vull arribar a poder guiar una conversa d’un projecte, la veritat que em ve una mica gran iniciar i guiar una conversa, ja que no tenc gens de pràctica. No té res a veure amb la teoria, és una situació imprevisible, que no saps que pot passar. Les estratègies que utilitzaré seran les següents: observar a la meva tutora i demanar quines estratègies utilitza, cercar informació als llibres  i demanar opinió i consell a les altres mestres. I sobretot no tenir por a equivocar-me. També m’agradaria agafar rodatge en la planificació de les activitats, crec que s’han de tenir en compte molts ítems com els agrupaments, l’ordre de l’activitat i els grups, com realitzaràs l’activitat, a quin lloc, el material, el temps, etc. vull millorar aquest aspecte, ja que crec que em queda una mica coix, perquè mai he planificat i organitzat activitats.
En quant als espais, m’agradaria oferir contextos funcionals i significatius. S’ha d’aprofitar tots els espais que estiguin al nostre abast, ja que poden ser educatius. Com és el cas del passadís. Jo actuaria de la següent manera, primer pensaria que vull en aquest espai, perquè i com ho faria. Intentant aprofitant les possibilitats que ens ofereix. Faria una gran recerca sobre els ambients, intentant aplicar-ho i observant si és factible, significatiu i interessant pels infants.
Tenc moltes ganes d’aprendre,  crec que és molt important formar-se, demanar opinió a altres mestres i cercar experiències a diferents llibres, blogs, escoles, etc.
Pel que fa a les fortaleses, considero que tenc molta sort. Vull agafar exemple del que puc observar del dia a dia dins el centre i l’aula. Agafaré exemple de les mestres, intentant observant i enriquir-me d’elles. Sobretot en les meves debilitats o per millorar els meus punts forts. Vull dir que a vegades es contradictori el que pensem al que fem els mestres. Perquè és molt diferent del que un mestre pot fer, pensar i sentir. Per aquest motiu hem de tenir ben clar quines són les nostres actuacions, del perquè ho feim i quin sentit té.
En conclusió, penso que si es vol millorar qualque aspecte. Crec que s’ha de tenir ben clar el que es vol canviar i millorar, també és important documentar-se i investigar, ja que ens ajuda a contrastar i a verificar la teoria de la pràctica.  Crec que  hi ha que estar segur del que es vol fer, argumentar i justificar la nostra actuació, com també explicar el seu significat i perquè es fa aquesta millora.
Les competències, que he desenvolupat en aquesta activitat, crec que són diferents. La primera és la 3.1 he observat el funcionament del centre i he extret unes conclusions pròpies com les fortaleses d’aquest. I he utilitzat la competència 4.1 he contrastat la teoria amb la pràctica, intentant aplicar la millor estratègia a cada situació. i la tercera competència que he utilitzat la 2.1 identificant els meus punt dèbils i forts.

dimecres, 6 de març del 2013

L’ARRIBADA



L’arribada de l’infant a l’escola, el fet d’acomiadar-se del familiar que l’acompanya i d’iniciar la seva jornada al centre, és un moment que té una gran influència per a la jornada. És important oferir unes condicions adequades,  per poder estar tranquils, per atendre a cada infant i família quan arriba.

La situació que he observat i que explicaré detalladament és la rebuda.  Que és un moment molt especial i important per a donar la benvinguda a cada un dels infants. És un moment per tenir consciència de si mateix i dels companys, d'alegria per tornar-se a veure, per dialogar, i sobretot per donar importància a cada un dels infants globalment.

A les 08:30 els infants esperen davant de la porta, amb la companyia dels pares. Sona el timbre, els infants s’acomiaden de les famílies i es col·loquen en filera per entrar dins l’aula, d’una manera autònoma.

Es lleven l’abric i la motxilla i la pengen al penjador. I es van seient als bancs per començar el bon dia. Quan els infants estan asseguts, la mestra diu qui serà  l’encarregat del dia. Això significa, que serà el protagonista del dia i s’encerregarà de donar el bon dia i de fer l’acomiadament.

El protagonista, seu devora la mestra al centre,  i comencen donant la benvinguda a tots els infants amb una cançó. Seguidament la mestra dóna unes targetes, on hi ha escrit el nom de cada infant. El protagonista ha de llegir el nom que posa a la targeta i ha de donar el bon dia a l’infant corresponent. Una vegada finalitzat aquest moment, l’encarregat ha de mirar el calendari i dir quin dia va ser l’anterior i farà una creu i en quin dia es troba, farà un cercle.

Seguidament l’encarregat ha d’escriure la data a la pissarra amb l’ajuda de tots els seus companys. Després la mestra inicia, una petita conversa sobre els aniversaris, els dies que falten per les vacances,  del que han fet el dia anterior, etc.

Personalment penso, que el moment  d’acollida i de benvinguda, s’ha de tenir el màxim de cura i treballar el màxim, ja que és un moment educatiu. Com també és la primera pressa de contacte del primer dia tant verbal, física i visual. On cada infant es sent protagonista i segur de si mateix per el seu reconeixement.

divendres, 1 de març del 2013

COMPETÈNCIES


Pel que fa  a les competències professionals i les que treballarem puc dir que en general considero que tenc bastants competències, segur que es poden anar millorant dia a dia amb l’experiència i la pràctica. Em satisfà, treballar en equip, escoltar els companys, parlar amb sinceritat, em considero una persona respectuosa i sobretot empàtica. Som alegre i extrovertida. M’agrada passar bons moments, i del moments dolents sempre trec la part positiva i nous aprenentatges.

Començarem per la primera competència, considero que sé treballar de manera autònoma en segons quins camps, però d’altres com les noves tecnologies és el meu punt dèbil. Pel que fa en la reflexió sobre la meva actuació professional intento, fer-ho el millor possible intentant reflexionar en tot moment, si ha estat positu o no la meva actuació. M’agrada compartir experiències amb les meves companyes, ja que això enriqueix les experiències fan enriqueixen els nostres coneixements.

En quant a la segona competència, reflexiono sobre el meu procés d’aprenentatge, identificant els meus punt dèbils i fort, per tal de millorar-los i explotar-los. En tot moment em faig preguntes sobre les meves actuacions, i com les podria millorar.

En tercer lloc, parlarem de la tercera competència, que fa referència a l’anàlisi del funcionament del centre. Intento demanar el funcionament del centre per entendre i saber que es fa i per què. M’agrada donar el meu punt de vista davant diferents situacions.

Per finalitzar parlaré de la quarta competència, que es centre en els processos d’ensenyament-aprenentage. Durant les pràctiques que estic cursant, m’he adonat que em falta molt de rodatge, per portar una aula el dia a dia. Suposo que amb l’experiència i amb el pas del temps, es va aprenent i agafes el teu ritme. M’agrada molt estar informada sobre les noves pràctiques, per poder innovar i millorar la meva actuació educativa.